Wykorzystanie i zdrowotne korzyści płynące z syropu cebulowego - 1 2025

Wykorzystanie i zdrowotne korzyści płynące z syropu cebulowego

Podczas okresu przejściowego między porami roku, jesiennym i zimowo-wiosennym, nasze organizmy są szczególnie podatne na infekcje i różnego rodzaju choroby. Na szczęście istnieją naturalne metody leczenia i profilaktyki. Jednym z nich jest syrop cebulowy, który pomaga nam w walce z przeziębieniami. Mimo że nie brzmi apetycznie, ten domowy środek stosowany przez wiele pokoleń wraca do łask. Ale co powinniśmy wiedzieć o syropie cebulowym?

Niezawodny naturalny środek na przeziębienie i wspomagający odporność – tak najkrócej można opisać syrop cebulowy. Działa dzięki swojemu głównemu składnikowi – cebuli, jednym z najczęściej spożywanych warzyw w Polsce. Przygotowanie jest proste: cukier lub miód dodajemy do pokrojonej cebuli i odstawiamy na jakiś czas, aby soki się uwolniły a roztwór „przełamał” swój smak. Niestety, syrop ma nieprzyjemny smak i zapach – słodycz połączona z ostrym smakiem cebuli. Chociaż miód łagodzi nieco ostre nuty, niemożliwe jest całkowite ukrycie aromatu cebuli.

Chociaż cebula jest często pomijana z powodu swojego nieprzyjemnego zapachu, od wieków jest wykorzystywana w codziennej diecie. Znajdowała zastosowanie również w medycynie ludowej, jako środek na bóle reumatyczne. Mimo iż połączenie cebuli z cukrem (lub miodem) może wydawać się nieco kontrowersyjne, ten specyfik potrafi zdziałać cuda. Od wieków syrop cebulowy ceniony był za swoje właściwości przeciwdziałające przeziębieniom i zwiększające odporność organizmu. Wszystko to sprawia, że nasze babcie podawały nam ten domowy lek za każdym razem, gdy dopadała nas infekcja.

Cenna cebula jest jednym z najzdrowszych warzyw. W połączeniu z cukrem (lub miodem) staje się źródłem witamin i minerałów, substancji bakteriobójczych oraz składników odżywczych wpływających korzystnie na odporność organizmu. Syrop cebulowy działa przede wszystkim wykrztuśnie, głównie za sprawą związków zawartych w tym warzywie, które rozrzedzają gęstą wydzielinę powstałą w wyniku infekcji. Spożywanie syropu z cebuli jest szczególnie zalecane w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na infekcje.

Główne zadanie syropu cebulowego polega na oczyszczaniu górnych dróg oddechowych. Działa wykrztuśnie i pomaga w leczeniu zarówno suchego, jak i mokrego kaszlu. Jest to również skuteczny środek w leczeniu anginy, zapalenia gardła i krtani oraz zapalenia zatok.

Syrop cebulowy stosuje się przede wszystkim przy przeziębieniach, ale sprawdzi się również w przypadku chorób pęcherza. Jest to spowodowane flawonoidami zawartymi w cebuli, które działają moczopędnie. Pomagają również łagodzić objawy podwyższonego poziomu mocznika we krwi i obecności białka w moczu.

Jednak to nie są jedyne korzyści zdrowotne płynące z syropu cebulowego. Jest to doskonały antyseptyk – stosowany zewnętrznie wspomaga leczenie infekcji skórnych i przyspiesza gojenie ran. Przynosi ulgę w przypadku poparzeń oraz łagodzi ból po ukąszeniu owadów.

Ten naturalny lek na bazie cebuli jest bogaty w wiele cennych witamin: A, B1, B2, C i PP oraz sole mineralne: cynk, fosfor, selen, wapń i żelazo. Cynk reguluje pracę organów wewnętrznych, takich jak trzustka, wpływając na prawidłowe wydzielanie insuliny. Dodatkowo korzystnie wpływa na kości i wspomaga leczenie reumatyzmu. Cynk jest niezwykle ważny dla skóry, włosów i paznokci, a jego niedobory mogą prowadzić do pogorszenia stanu skóry. Co więcej, ten minerał pomaga w leczeniu trądziku i owrzodzeń.

Selen występuje w naturze tylko w mikroskopijnych ilościach, ale jest bardzo ważnym pierwiastkiem zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jest niezbędny do prawidłowego działania enzymów, ochrony komórek przed wolnymi rodnikami i toksynami. Selen jest również niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Pomaga również w leczeniu bólu w reumatoidalnym zapaleniu stawów i jest stosowany w leczeniu depresji, chociaż nadmiar może prowadzić do objawów depresji i chorób układu nerwowego.

Z kolei fosfor to minerał, który razem z wapniem i witaminą D odpowiada za zdrowie i siłę kości i zębów. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, przewodzenia bodźców nerwowych i utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Fosfor jest w stanie przekształcić pokarm w energię niezbędną do życia.

Witamina C, inaczej nazywana kwasem askorbinowym, jest najbardziej popularnym środkiem na wzmocnienie odporności, powszechnie znanym jako lek na przeziębienie. Witamina C ma także ogromne znaczenie w funkcjonowaniu organizmu, ponieważ bierze udział w wielu różnych procesach zachodzących w naszym ciele. Kwas askorbinowy działa jako silny przeciwutleniacz, zwalczając wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia się skóry.