Wpływ ograniczenia spożycia mięsa i nabiału na zdrowie według brytyjskiego eksperta ds. odżywiania

Według brytyjskiego specjalisty w dziedzinie odżywiania, Tima Spectora, zasugerował on, że zmniejszenie ilości spożywanego mięsa i produktów mlecznych może znacząco wpłynąć na poprawę stanu naszych jelit oraz zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób takich jak cukrzyca.

Zdaniem profesora Tima Spectora, cenionego brytyjskiego eksperta w dziedzinie genetyki epidemiologicznej, której rolą jest badanie wpływu diety na zdrowie, jednym z najprostszych sposobów na poprawę stanu zdrowia naszych jelit, a co za tym idzie ogólnego samopoczucia i kondycji zdrowotnej, jest redukcja spożycia dwóch rodzajów produktów żywnościowych. Spector udostępnił swoje spostrzeżenia w tej sprawie na Instagramie.

Spector zasugerował, że zmniejszenie spożycia mięsa i produktów mlecznych w naszej diecie przyniesie nam nie tylko duże korzyści zdrowotne, ale także będzie korzystne dla całego świata. Wg niego, takie ograniczenia pozytywnie wpłyną na nasz mikrobiom jelitowy, ograniczą ryzyko stanów zapalnych i dolegliwości bólowych, a także zredukują prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy.

Spector wyraził się również pozytywnie na temat zdrowego odżywiania dla planety. Jak podkreślił, wyniki badań przeprowadzonych na grupie 33 tys. Amerykanów stosujących tzw. dietę planetarną (Planetary Health Diet), pokazują, że osoby, które spożywały zbilansowane posiłki, nie doświadczały problemów zdrowotnych związanych z niedoborami potasu, żelaza czy błonnika.