Właściwości, działanie i źródła witaminy B6 - kluczowego składnika naszej diety - 1 2025

Właściwości, działanie i źródła witaminy B6 – kluczowego składnika naszej diety

Witamina B6, inaczej nazywana pirydoksyną, jest nieodzownym składnikiem zaawansowanych procesów biologicznych zachodzących w naszym organizmie. Jest ona kluczowa dla zdrowia naszych nerwów i serca, wpływa na odporność oraz generalne samopoczucie. Drożdże, kasza gryczana i mięso to tylko kilka spośród produktów, które są szczególnie bogate w ten składnik. Warto zwrócić uwagę na swoją dietę i upewnić się, że zawiera ona odpowiednią ilość pirydoksyny, zamiast polegać wyłącznie na suplementach.

Pirydoksyna jest jednym z sześciu organicznych związków pochodzących od pirydyny, czyli pirydoksalu, fosforanów i pirydoksaminy. Każdy z tych związków może być przekształcony w inny przez nasz organizm. Wszystkie są one wchłaniane do krwi poprzez jelita. Najczęściej spotykaną formą witaminy B6 jest fosforan pirydoksalu.

Witamina B6 pełni wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Wpływa na przemianę aminokwasów, syntezę białek i metabolizm kwasów tłuszczowych. Odgrywa też kluczową rolę w metabolizmie neurotransmiterów i aminokwasów siarkowych, a także w tworzeniu witaminy B3 z tryptofanu. Z kolei odpowiedni poziom pirydoksyny jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, tworzenia hemoglobiny, produkcji hormonów takich jak serotonina, czy syntezy glikogenu i jego przemiany w glukozę.

Witamina B6 jest przechowywana w naszym organizmie głównie w formie fosforanu pirydoksalu w wątrobie, nerkach, mięśniach i mózgu. Możemy ją znaleźć również w wielu produktach spożywczych. Drożdże piwowarskie i kasza gryczana są jednymi z najlepszych źródeł tej substancji. Ale nie zapominajmy o mięsie, w którym rzecz jasna witamina B6 również występuje – mięso indycze zawiera do 0,59 mg/100 g, kurczak – do 0,55 mg/100 g i wieprzowina – do 0,52 mg/100 g. Ziemniaki, kapusta pekińska czy pieczywo żytnie to kolejne produkty bogate w pirydoksynę. Warto jednak pamiętać, że podczas smażenia czy gotowania mięsa, ilość zawartej w nim witaminy B6 może się znacznie zmniejszyć.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B6 wynosi 0,5 mg dla dzieci do 3 roku życia i 1,3 mg dla dorosłych. Po 50. roku życia powinniśmy zwiększyć spożycie tej witaminy o 0,3 mg. Osoby, które spożywają dużo produktów białkowych powinny szczególnie zwracać uwagę na odpowiednią ilość pirydoksyny w swojej diecie.