Wietnamska kuchnia zdobywa serca Polaków – przemiany na lokalnym rynku gastronomicznym

Rozwój gastronomii w Polsce w ostatnich latach jest niezwykle dynamiczny, a jednym z najbardziej zauważalnych trendów jest rosnąca popularność kuchni wietnamskiej. Już nie tylko japońska sushi w luksusowej odsłonie i chińskie dania w studenckim stylu dominują na naszym rynku kulinarnym, ale coraz częściej spotykamy się z influencją smaków z Wietnamu. Przyjrzyjmy się dzisiaj bliżej tej azjatyckiej kulinarii, która zaskakuje swoją specyfiką, historią i potrawami, które podbiły serca Polaków.

Interesujące jest to, że kuchnia wietnamska wydaje się być jedną z najzdrowszych azjatyckich kuchni, charakteryzującą się stosunkowo prostymi przepisami. Jej obecna forma została silnie ukształtowana przez wpływy trzech różnych kuchni – chińskiej, indyjskiej i francuskiej. Może to brzmieć nieco zaskakująco, ale historia Wietnamu, kraju dawno temu podbitego przez francuskich kolonizatorów, pomaga zrozumieć te wpływy. Elementy te są widoczne w preferencji Wietnamczyków do potraw wegetariańskich i smaku curry od Hindusów, stylu jedzenia – użycia pałeczek i gotowania wok od Chińczyków oraz wpływie francuskich bagietek i słodkich śniadań na kuchnię wietnamską.

Geograficzne ukształtowanie Wietnamu, który jest niezwykle długim krajem, wpływa na różnorodność jego kuchni regionalnej. Możemy wyróżnić trzy główne typy: północną, centralną i południową. Północna kuchnia jest znana z potraw mięsnych z niewielką ilością ziół i warzyw, co prawdopodobnie wynika z surowego klimatu regionu. Ta część kraju preferuje wołowinę, co jest echem kulinarnej tradycji mongolskich najeźdźców z XIII wieku. Centralny region kraju kontrastuje z północą swoją różnorodnością i kolorowymi daniami, dzięki czemu można ocenić status majątkowy rodziny. Natomiast na południu ceni się jakość ponad ilość – porcje są większe niż w innych regionach, a jedzenie jest doskonale doprawione. Z tego powodu południowa kuchnia uchodzi za najbardziej pikantną na terenie całego Wietnamu, ze szczególnym upodobaniem do czarnego pieprzu i ostrej papryki. Tutaj również pokochano sałatki owocowo-warzywne, z przepisami inspirowanymi przez sąsiadującą Kambodżę.