Syrop czosnkowy - domowy antybiotyk z tradycji medycyny naturalnej - 1 2025

Syrop czosnkowy – domowy antybiotyk z tradycji medycyny naturalnej

Już od dawien dawna syrop czosnkowy uznawany jest za domowy antybiotyk. Jego skuteczność w zwalczaniu infekcji bakteryjnych doceniana była szczególnie w czasach, kiedy współczesna farmakologia nie dysponowała jeszcze efektywnymi lekami przeciwbakteryjnymi. Czy jednak syrop czosnkowy ma uzasadnienie w terapii również dzisiaj? Jak ocenia się jego rzeczywistą skuteczność?

Mimo uznanej roli syropu czosnkowego w medycynie naturalnej, wielu z nas kojarzy go raczej negatywnie. Ci, którzy mieli okazję spróbować tego intensywnie pachnącego specyfiku, na pewno dobrze pamiętają nieprzyjemny smak. Paradoksalnie jednak, ta specyficzna cecha mogła tylko zwiększać skuteczność terapeutyczną tego środka. Czyż nie mówi się, że im gorzkiej lekarstwo, tym lepsze dla zdrowia?

Czosnek (Allium sativum) wykorzystywany był w leczeniu już tysiące lat temu. Ta popularna roślina o charakterystycznych cebulach pochodzi pierwotnie z Azji Środkowej, ale szybko rozprzestrzeniła się na cały świat. Chińczycy już 2700 lat p.n.e. uwzględniali czosnek w swojej medycynie, traktując go jako składnik stymulujący i rozgrzewający, zgodny z męską naturą Yang. W Indiach czosnek pełnił funkcję toniku i środka wzmacniającego, stosowany był w leczeniu ogólnego osłabienia, braku apetytu, kaszlu, chorób skóry, reumatyzmu i hemoroidów. Starożytni Grecy podawali go żołnierzom przed bitwą i sportowcom na olimpiadach jako naturalny doping. Hipokrates polecał czosnek jako środek przeciwpasożytniczy, moczopędny i przeczyszczający, a Dioskurydes na kolki, zaburzenia miesiączkowania oraz chorobę morską.

Współczesna nauka potwierdza lecznicze właściwości czosnku. Silny aromat czosnku, który uwalnia się po rozgnieceniu ząbków, powodują glukozydy siarki. W 1944 r. z oleju eterycznego pozyskanego z czosnku wyizolowano substancję o silnym działaniu bakteriobójczym – allicynę. Ta substancja wraz z innymi związkami siarkowymi odpowiada za terapeutyczny potencjał czosnku. Zgodnie z wynikami licznych badań in vitro, allicyna zwalcza nie tylko bakterie gram-dodatnie i gram-ujemne, ale także grzyby patogenne. Działa również obniżająco na nadciśnienie i poziom cholesterolu, rozrzedza krew, a nawet ma właściwości przeciwutleniające!

Syrop czosnkowy to mikstura składająca się z czosnku (surowego lub gotowanego) oraz substancji słodzącej, najczęściej miodu. Miód nie tylko poprawia smak syropu, ale także ma własne właściwości terapeutyczne – jest antyoksydantem, przeciwdziała stanom zapalnym i działa antybiotycznie. Coraz więcej dowodów naukowych wskazuje na skuteczność miodu w leczeniu trudno gojących się ran, kaszlu, gorączki, astmy, zaburzeń żołądkowych czy nawet nowotworów.

W różnych przepisach na syrop czosnkowy mogą pojawić się dodatkowo: cebula (działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne), imbir (działa przeciwbakteryjnie i antywirusowo, stymuluje układ trawienny), sok z cytryny (bogaty w witaminę C wspierającą system odpornościowy), ocet jabłkowy (łagodzi ból gardła, działa antybakteryjnie) czy koper włoski (redukuje stany zapalne, wspiera odporność).