W okresie jesienno-zimowym wiele osób, zarówno dorosłych jak i dzieci, zmaga się z nieprzyjemnym katarzem. Zwyczajowo mówi się, że jego przebieg trwa siedem dni jeśli jest leczony, a tydzień jeśli pozostaje nieleczony, co sugeruje niezmienny charakter infekcji wirusowej. Jednakże, zagorzali zwolennicy płukania nosa argumentują, że ten prosty proceder jest w stanie skrócić i złagodzić objawy przeziębienia. Co sądzą na ten temat specjaliści medycyny?
Chociaż wydzieliny w naszym ciele pełnią istotne funkcje, ich nadmiar często stanowi samodzielny problem. Od wieków istnieje przekonanie o korzyściach płynących z wypłukiwania nagromadzonej ropy i wspomaganiu organizmu w walce z infekcją. Współczesne metody leczenia dostrzegają również korzyści płynące z płukania gardła czy przemywania oczu dla usunięcia drobnoustrojów lub ciał obcych. Tym samym, apteki poszerzyły swoją ofertę o narzędzia umożliwiające płukanie nosa, które cieszą się rosnącym zainteresowaniem.
Procedura płukania nosa jest znana od czasów starożytnych, a dowodzą tego opisy w teorii ajurwedyjskiej. W medycynie konwencjonalnej, pierwsze zapiski na ten temat pojawiają się na początku XX wieku. Obecnie, jest to powszechnie stosowana metoda wspomagająca leczenie infekcji górnych dróg oddechowych.
Zalegająca w nosie wydzielina powoduje duży dyskomfort i może prowadzić do komplikacji takich jak zapalenie ucha środkowego czy zapalenie oskrzeli. Uczucie zatkanego nosa, obrzęk czy ból zatok to nieprzyjemne objawy infekcji, które można złagodzić poprzez fizyczne wypłukanie kataru. Nosa ukształtowany został tak, aby umożliwić skuteczne płukanie zalegającej wydzieliny.
Do przeprowadzenia zabiegu potrzebna jest strzykawka lub specjalna butelka z końcówką donosową, ewentualnie tradycyjny czajniczek zwany neti pot – wszystkie te przedmioty można nabyć w aptekach. Konieczne jest ich wcześniejsze sterylizowanie. Drugim ważnym elementem jest płyn – wodny roztwór soli o stężeniu izotonicznym, który można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zagotować wodę i odczekać aż przestygnie, po czym dodać do niej 3 łyżeczki soli kuchennej bez dodatków oraz 1 łyżeczkę sody kuchennej. Po dokładnym wymieszaniu obu substancji, 1 łyżeczkę mieszanki rozpuść w szklance przygotowanej wcześniej ciepłej wody.