Odkrywamy smakowity i różnorodny świat kuchni marokańskiej

Kuchnia Maroka, ta wyjątkowa mieszanka aromatycznych składników i kulinarnych wpływów z całego świata, jest jednym z głównych powodów, dla których warto odwiedzić ten kraj. Czerpiąc z tradycji kuchni arabskiej i śródziemnomorskiej, stworzyła niepowtarzalny sposób przyrządzania potraw, które są prawdziwym magnesem dla miłośników smacznej i zdrowej kuchni. Właśnie dla takich osób przygotowaliśmy niniejszy przewodnik po marokańskich smakołykach.

Marokańska sztuka kulinarna jest pełna różnorodności, łącząc elementy kuchni arabskiej – takie jak chlebek arabski, humus czy kotleciki z ciecierzycy – z wpływami pochodzącymi z krajów leżących nad Morzem Śródziemnym. Nie można zapominać o oliwkach w licznych odmianach, oliwie z oliwek, cytrusach – cytrynach, pomarańczach, grejpfrutach i mandarynkach, oraz świeżych warzywach – pomidorach, cukiniach i bakłażanach. Dodatkowo, marokańska kuchnia nosi również ślady wpływu żydowskich Sefardyjczyków, którzy dodawali do swoich potraw dużo pikantnych przypraw.

Wśród charakterystycznych dla kuchni marokańskiej składników wymienić należy między innymi takie przyprawy jak suszony imbir, czosnek, kolendra czy oregano. Nie są one oszczędzane ani w zupach, ani w prostych daniach. To właśnie ta obfitość aromatycznych przypraw jest jednym z tajemniczych składników, które czynią kuchnię marokańską tak niezwykłą. Zwraca również uwagę wpływ francuski – pozostałość po czasach kolonialnych – widoczny w estetyce podawanych potraw i wyszukanych smakach.

Składniki, po które najchętniej sięgają Marokańczycy, to przede wszystkim przyprawy. Kardamon, imbir, cynamon, kminek, kolendra, ziarna sezamowe, papryka, szafran oraz mięta – wszystko to znajdziemy na lokalnych targach-sukach, gdzie sprzedawane są w postaci kolorowych piramidek. Warto również wspomnieć tu o tradycyjnej marokańskiej herbacie zielonej, do której dodaje się dużo mięty i cukru trzcinowego. Herbata ta parzona jest w specjalnych czajnikach i słodzenie jej to prawdziwy rytuał.

Dania główne w Maroku bazują zwykle na mięsie drobiowym, wołowinie i jagnięcinie. W związku z tym, że większość Marokańczyków wyznaje islam, nie spożywają oni mięsa wieprzowego. Często przygotowywane są też ryby i owoce morza. Zamiast ryżu, który jest podstawą diety w Azji, w Afryce kluczową rolę odgrywa kasza kuskus oraz inne rodzaje kasz. Do drobno pokrojonego i dobrze doprawionego mięsa serwowana jest miska kaszy oraz duszone warzywa. Kuchnia marokańska to prawdziwy raj dla wegetarian, bowiem warzywa i owoce są tu spożywane na wiele różnych sposobów – grillowane, świeże, duszone, jako sałatki lub dodatki.