Japońska potrawa na polskich talerzach, czyli czas na sushi

Sushi zdobywa na popularności i zaczyna gościć w coraz większej liczbie polskich domów. Niektórzy decydują się na samodzielne wykonanie, ale zdecydowanie większa ilość osób woli skorzystać z usług specjalistów, którzy doskonale zdają sobie sprawę z tego m.in. jak ma być ugotowany ryż i z jakimi dodatkami należy go podawać. Jeżeli ktoś jeszcze nie miał okazji, powinien przekonać się do zjedzenia sushi, aby móc poznać wyjątkowy smak tej japońskiej potrawy.

Dobra propozycja na różne okazje

Sushi można zaliczyć do tego rodzaju dań, które spożywać można przy różnych okazjach, np. podczas domówki lub romantycznej kolacji. Coraz częściej sushi podawane jest także w trakcie imprez okolicznościowych i różnych bankietów. Jeżeli ktoś nie ma daru, który pozwoliłby na przyrządzenie tak smakowitej potrawy, nie musi się niczym przejmować. Istnieje bowiem możliwość zamówienia cateringu sushi, które doskonale sprawdzi się przy różnych okazjach. Sushi w Lublinie na zamówienie może zostać dostarczone do firm oraz domów. Trzeba przyznać, że będzie to nie lada różnorodność pośród polskich dań. Nie zabraknie chętnych osób, które będą chciały skosztować zrolowanego sushi, które może być podawane z dodatkami warzywnymi lub rybnymi.

Z czym je się sushi?

Sushi to ryż, który owinięty jest w wodorosty z różnymi dodatkami. Wiele osób jest przekonanych, że zawsze w środku można znaleźć surową rybę, ale tak nie jest. Wszystko tak naprawdę uzależnione jest od inwencji kucharza. Jest tyle ciekawych propozycji, np. hosomaki z tatarem z łososia, hosomaki z tuńczykiem, hosomaki z okoniem morskim, itd., że każda osoba jest w stanie znaleźć dla siebie odpowiedni smak. W ten sposób każdy będzie mógł spróbować sushi, które je się z reguły z sosem sojowym lub wasabi. Na tą drugą opcje należy szczególnie uważać. Zielona pasta wasabi należy do ostrych i nie każdy może poradzić sobie z tym smakiem. Aczkolwiek, warto skusić się chociaż na jedną propozycję z wasabi. Tak, aby móc stwierdzić, czy jest to dobra propozycja dla niego, czy też lepiej pozostać przy nieco łagodniejszych smakach, które jest w stanie zaoferować sos sojowy.

Jakie są rodzaje sushi?

Cały czas mówi się sushi, ale należy dodać, że ma się do czynienia z uogólnioną nazwą tej japońskiej potrawy, którą można podzielić na kilka pomniejszych grup. W restauracjach goście mogą zamówić:

  • futomaki – są to największe rolki ryżowe, które owinięte są w wodorosty (także przeznaczone do spożycia), które mogą zawierać rybę i/lub warzywa;
  • hosomaki – można poznać po tym, że mają kształt walca. Zawsze są one podawane z jednym dodatkiem. Z reguły jest to kawałek ryby lub owoców morza (np. krewetka);
  • nigri – to z kolei prostokąt ryżu. Na niego prosto kładzie się kawałek ryby lub warzywa.

Przeglądając kartę menu często będzie można spotkać się z tymi trzema pojęciami. Mając tą wiedzę, nie trzeba będzie już zastanawiać się nad tym, co one oznaczają. Od razu będzie można przejść do składania zamówienia.

Smaczne sushi na talerzu

Może nie każdy będzie w stanie skusić się na sushi, słysząc o surowej rybie, ale nie można zapominać o tym, że nie trzeba go zamawiać. Zawsze można pozostać przy wersji ryżowo-warzywnej, ciesząc się niezwykłym smakiem tej potrawy, która zdobyła już serca wielu osób. Nie trzeba również stresować się tym, że sushi należy spożywać pałeczkami. Nikt nie będzie do tego zmuszony, ponieważ posługiwanie się pałeczkami wcale nie należy do łatwych. Zawsze można pozostać przy widelcu lub też jeść bezpośrednio rękoma, co też praktykowane jest przez wiele osób.