Olejki eteryczne zawdzięczają swoje właściwości obecności związków aromatycznych, zwanych terpenami. W przypadku olejku imbirowego najważniejszym składnikiem jest seskwiterpen zingiberen, którego zawartość w zależności od metody ekstrakcji i pochodzenia korzenia wynosi do 45%. Badania potwierdzają, że ma on silne właściwości przeciwwrzodowe, przeciwzapalne, wiatropędne, ochronne dla żołądka i przeciwwymiotne. Zawdzięcza mu imbir większość swoich unikalnych korzyści. Dodajmy, że żadna inna roślina na świecie nie zawiera zingiberenu!
W składzie olejku imbirowego możemy również znaleźć takie związki jak: geraniol o przyjemnym zapachu i silnym działaniu przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym, antybiotycznym i insektobójczym, a prawdopodobnie także korzystnym w zwalczaniu raka i problemów naczyniowych; citral/neral o cytrynowym zapachu i właściwościach przeciwbakteryjnych, antyoksydacyjnych oraz potencjalnie antynowotworowych i przeciwcukrzycowych; beta-bisabolen przeciwdziałający spazmom, obniżający ciśnienie krwi i działający przeciwbólowo; sesquiphellandrene znany także z korzenia kurkumy o działaniu przeciwwirusowym, cytotoksycznym oraz antyoksydacyjnym. W olejku imbirowym znajduje się wyjątkowo szeroka gama terpenów, które nadają mu unikalny, korzenny, ale świeży, pikantny, lekko owocowy, cytrusowy, a jednocześnie drzewny aromat.