Dodaj pikanterii do swojej zupy - krem z dyni i papryki - 1 2024

Dodaj pikanterii do swojej zupy – krem z dyni i papryki

Wśród licznych dań, które można przyrządzić z dyni, wyjątkowo smakuje kremowy zupka. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Wyróżnia się mnóstwo przepisów na ten popularny specjał, ale nasza propozycja to połączenie dyni z czerwoną papryką. Papryka nie tylko dodaje potrawie charakteru, ale również wzmacnia nasz system immunologiczny.

Krem z dyni i papryki

Składniki na 3-4 porcje:

1,5 kg dyni (waga przed obraniem)

3 czerwone papryki

1 cebula

1 seler

1 por

2 pietruszki

2 marchewki

suszone oregano, sól, pieprz

kawałek sera koziego i garść płatków migdałowych.

Czas przygotowania: 45 minut.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od obrania selera, pietruszki, cebuli i marchewek. Kroimy je następnie na mniejsze kawałki i gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy warzywa, zachowując pół litra bulionu, który następnie doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 15 minut. Podobnie postępujemy z dynią – ją również kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu papryki oraz dyni, zdejmujemy ich skórki. Następnie blendujemy obrane warzywa, dodając stopniowo bulion aż uzyskamy konsystencję kremu. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec, podajemy ją posypaną płatkami migdałowymi i z serem kozim.

Smacznego!