Wśród licznych dań, które można przyrządzić z dyni, wyjątkowo smakuje kremowy zupka. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Wyróżnia się mnóstwo przepisów na ten popularny specjał, ale nasza propozycja to połączenie dyni z czerwoną papryką. Papryka nie tylko dodaje potrawie charakteru, ale również wzmacnia nasz system immunologiczny.
Krem z dyni i papryki
Składniki na 3-4 porcje:
1,5 kg dyni (waga przed obraniem)
3 czerwone papryki
1 cebula
1 seler
1 por
2 pietruszki
2 marchewki
suszone oregano, sól, pieprz
kawałek sera koziego i garść płatków migdałowych.
Czas przygotowania: 45 minut.
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od obrania selera, pietruszki, cebuli i marchewek. Kroimy je następnie na mniejsze kawałki i gotujemy przez około 15 minut. Po tym czasie odcedzamy warzywa, zachowując pół litra bulionu, który następnie doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy nasiona i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na około 15 minut. Podobnie postępujemy z dynią – ją również kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu papryki oraz dyni, zdejmujemy ich skórki. Następnie blendujemy obrane warzywa, dodając stopniowo bulion aż uzyskamy konsystencję kremu. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec, podajemy ją posypaną płatkami migdałowymi i z serem kozim.
Smacznego!