Niewątpliwie, cytrusy takie jak grejpfruty, cytryny czy pomarańcze są cenionymi źródłami witaminy C. Jednakże, nie wszyscy mogą z różnych przyczyn włączyć je do swojej codziennej diety. Zastanawiasz się, gdzie jeszcze można znaleźć obfite źródła tej korzystnej witaminy? Jakie z sezonowych warzyw i owoców warto uwzględnić w swoim menu?
Witamina C, inaczej zwana kwasem askorbinowym, zasługuje na tytuł „królowej witamin”, biorąc pod uwagę jej wyjątkowo korzystny wpływ na nasz organizm. Do najistotniejszych, naukowo potwierdzonych działań tej substancji należą między innymi antyoksydacyjne (neutralizuje tzw. wolne rodniki), wspomaga redukcję ryzyka infekcji oraz sprzyja gojeniu się ran. Jest kluczowa w procesie produkcji kolagenu, hormonów i neuroprzekaźników. Jej niewątpliwe atuty to łączenie właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. W okresach sezonowych przeziębień, witamina C jest często pierwszym wyborem w celu wzmacniania odporności organizmu.
Ciało człowieka nie jest zdolne do syntezowania kwasu askorbinowego ani magazynowania go, dlatego ewentualny nadmiar witaminy C jest eliminowany z organizmu poprzez mocz. Ta cenna substancja musi więc być regularnie dostarczana za pośrednictwem diety. Zapotrzebowanie na witaminę C zależy od wielu czynników, takich jak płeć, wiek oraz ogólny stan zdrowia każdej osoby. Obowiązujące normy żywienia sugerują, że zalecane dzienne spożycie (RDA) witaminy C wynosi 75 mg dla dorosłych kobiet (powyżej 19 roku życia) i 90 mg dla dorosłych mężczyzn (powyżej 19 roku życia). W przypadku ciężarnych kobiet norma ta wzrasta do 85 mg na dobę, natomiast dla karmiących mam – do 120 mg. Osoby palące tytoń także powinny zwiększyć spożycie tej witaminy.
Nie tylko cytrusy są bogatymi źródłami witaminy C. Oprócz nich, w tabelach produktów z najwyższą zawartością tej substancji znajdziemy przede wszystkim zielone warzywa i różnego rodzaju owoce. Wśród warzyw, wysoką zawartość witaminy C mają: nać pietruszki (ponad 250 mg na 100 g), papryka czerwona (do 200 mg na 100 g), brukselka (do ok. 140 mg na 100 g) oraz brokuły (do ok. 150 mg na 100 g). W porównaniu, pomarańcze mają około 45 mg witaminy C na 100 gramów, podobnie jak cytryny. Grejpfruty zawierają nieco więcej – do ok. 70 mg na 100 g. Jednak najwięcej witaminy C można znaleźć w owocach rokitnika (do 900 mg na 100 g), dzikiej róży (do ok. 800 mg na 100 g), czarnej porzeczki (do ok. 300 mg na 100 g), głogu (do ok. 160 mg na 100 g) i truskawkach (do ok. 90 mg na 100 g).