Jeśli doświadcza się nieprzyjemności podczas konsumpcji słodkich lub kwaśnych produktów spożywczych, przejmującego bólu po zjedzeniu lodów czy odczuwa się irytujące ukłucia podczas codziennej higieny jamy ustnej, to najprawdopodobniej mamy do czynienia z nadwrażliwością zębów. Jest to dolegliwość, która często motywuje pacjentów do wizyt u stomatologa. Jakie są właściwie przyczyny nadmiernej wrażliwości zębów i czy można ją skutecznie leczyć?
Nadwrażliwość zębów to zjawisko polegające na występowaniu niekomfortowych odczuć wynikających z podrażnienia tzw. zębiny przez różnego rodzaju bodźce. Szczególnie narażonymi na tę chorobę są odsłonięte szyjki zębowe oraz okolice tego obszaru.
Podrażnienie to ma miejsce, gdy intensywny bodziec dociera do zakończeń nerwowych znajdujących się w zębinie – specyficznym tworzywie pełnym miniaturowych kanalików, które stanowią drogi dla nerwów. Zębina jest zazwyczaj osłonięta przez cement (w korzeniowej części zęba) czy szkliwo (na powierzchni korony). Niestety, jeżeli warstwy te ulegną uszczupleniu, nerwy stają się bardziej narażone na działanie czynników drażniących, co może wywołać ból i prowadzić do rozwoju nadwrażliwości.
Zjawisko to najczęściej dotyczy kłów oraz zębów przedtrzonowych, rzadziej zaś trzonowców czy zębów przednich.
Do najbardziej typowych objawów nadwrażliwości zębów należy zaliczyć: ból i dyskomfort po konsumpcji słodyczy, nieprzyjemności po spożyciu zimnych pokarmów, niekomfortowe odczucia po zjedzeniu kwaśnych produktów oraz silny ból podczas mycia zębów.